بسیاری از افراد امروزه توان مالی خرید خانه را ندارند، به همین علت به تنظیم قرارداد اجاره خانه و آپارتمان روی میآورند. قبل از پرداختن به مفهوم قرارداد اجاره نامه بهتر است با این واژه کمی بیشتر آشنا شویم. این کلمه برای بیشتر افراد جامعه شناخته شده است، حتی بسیاری از افراد این نوع قرارداد در زندگی خود استفاده کردهاند. اجاره در بیان عامه خود به معنی کرایه دادن است.
در قانون مدنی قرارداد اجاره خانه و آپارتمان مورد توجه قرار گرفته و قانون گذار آن را به گونهای خاص تعریف کرده است. در این تعریف گفته میشود، اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود. از این تعریف میتوان این استنباط را داشت که براساس قرارداد اجاره، مالک ملک به ازای اعطای منفعت مال خودش به شخص دیگر، از او اجرت دریافت میکند. براساس این قرارداد فردی که مال خود را به دیگری میدهد را موجر و به استفاده کننده از منفعت، که به موجب آن اجرت پرداخت میکند را مستاجر مینامند. همچنین میزان بهایی که مستاجر پرداخت میکند کرایه یا اجاره بها نام دارد.
برای مشاهده قیمت املاک در تهران کلیک کنیددر قرارداد اجاره خانه و آپارتمان باید مدت زمان سکون مشخص باشد. در ماده 501 قانون مدنی ذکر شده که اگر این مدت در اجاره نامه ذکر نشود و اجاره بها طبق روز یا ماه یا سال باشد بنابراین مدت اجاره یک روز یا یک مته و یا یک سال خواهد بود. حتی اگر هیچ مدتی در اجاره نامه معین نشود این قرارداد از نظر قانونی باطل اعلام میشود.
به بیان دیگر مدت اجاره باید براساس روز، ماه و سال شمسی مشخص گردد و همینطور در قرارداد تاریخ شروع و پایان اجاره نیز آورده شود. مدت زمان اجاره از روزی شروع میشود که طرفین توافق کنند، البته امکان دارد قراردادی که امروز منعقد میشود، ابتدای شروع آن بر اساس توافق طرفین، یک هفته یا ده روز دیگر باشد. توجه کنید که فوت هریک از طرفین قرارداد تاثیری در مدت اجاره ندارد و قرارداد همچنان پابرجا است.
قرارداد اجاره معمولا یک سال است. ممکن است این سوال پیش بیاید که چطور میتوان برای تمدید چنین عقدی اقدام کرد؟ برای اینکه بتوانیم قرارداد اجاره خانه و آپارتمان را تمدید کنیم از دو طریق میتوانیم اقدام کنیم. یکی از این روشها مراجعه به بنگاههای معاملات ملکی است. اگر طرفین بخواهند قرارداد جدیدی را عقد کنند، باید مجدد توافق نامه را در سامانه ثبت املاک ثبت کنند. در ادامه باید کد رهگیری جدید که برای آنها ارائه می.شود را دریافت کنند. در این حالت حق کمیسیون املاک نیز بیشتر میشود.
نحوه دیگر تمدید قرارداد، تمدید فی مابین قرارداد اجاره خانه و آپارتمان است. در این حالت طرفین ممکن است تصمیم بگیرند که بدون حضور یافتن در بنگاه و عدم پرداخت حق الزحمه املاک، قرارداد را مجددا تمدید کنند. البته با توافق نامه کتبی یا شفاهی میتوانند این تصمیم خود را عملی کنند. برای اینکه طرفین توافق نامه کتبی مبتنی بر ادامه اجاره را تنظیم کنند، باید در پشت اجاره نامه توافقات جدید خود را ذکر کنند و آن را امضا کنند.
لازم به ذکر است که حتماً در چنین توافقاتی از شهود استفاده کنید زیرا باعث افزایش اعتبار توافق میشود. همچنین از شهود بخواهید که پشت اجاره نامه را امضا کند. نوع دیگری از توافقات فی مابین جهت تمدید نیز وجود دارد که شفاهی است. در این حالت طرفین فقط به صورت کلامی تمدید مدت را میان خود توافق میکندد و هیچ چیزی را مکتوب نمینویسند. اما توصیه میشود که از چنین توافقاتی به دلیل مشکل در اثبات ادامه قرارداد جدا پرهیز کنید.
در رابطه با قرارداد اجاره خانه و آپارتمان چند نکته مهم و اساسی مطرح است. از جمله این نکات محاسبه حق کمیسیون است. در این زمینه بهتر است برای اینکه بدانید دقیقا چه مبلغی را باید به بنگاههای املاک پرداخت کنید، از نرم افزار اتحادیه املاک استفاده کرده و مبلغ مورد نظر را محاسبه کنید. در ادامه نکات بیشتری را بررسی خواهیم کرد.
با توجه به اینکه قرارداد اجاره خانه و آپارتمان یک عقد لازم است، بنابراین هیچ یک از طرفین جز در مواد قانونی نمیتوانند آن را فسخ کنند. در واقع بر اساس برخی خیارات مثل خیار تخلف شرط، خیار تخلف وصف، عیب و شرط فسخ قرارداد ممکن است. البته خیار تعذر تسلیم نیز از دیگر موارد فسخ است.
در حین تنظیم قرارداد اجاره خانه و آپارتمان نیز مانند سایر قراردادهای حقوقی باید نکاتی را رعایت کرد. به عبارت دیگر باید این قرارداد به نحو صحیح تنظیم گردد. در ذیل نکات اساسی را که برای این کار لازم است مطرح کردهایم، که رعایت و عمل به هر یک از آنها اهمیت بسیاری دارد.
طبق قانون مدنی اجاره نامه ضرورتا باید حاوی مدت به صورت مشخص باشد. در صورتی که مدت به صورت دقیق مشخص نشود قرارداد باطل است. از این جهت درج مدت زمان اجاره در قرارداد اجاره خانه و آپارتمان ضروری است.
در مدت زمان اجاره نمیتوان در ملک و خانه اجاره داده شده، تغییری ایجاد کرد که جزو منافی حقوق مستاجر باشد. ولی تعمیرات و تغییرات اساسی که برای خانه ضرورت دارد را میتوان به انجام رساند. در این بین اگر تعمیری ضرورت نداشته باشد اما مستاجر نسبت به آن اقدام کند، باید هزینه آن را به عهده گیرد. مگر در حالتی که با صاحب خانه توافق کند.
تنظیم قرارداد اجاره خانه و آپارتمان امروزه بسیار رواج یافته است. با اجاره یک خانه یا آپارتمان برای مستاجر و موجر مسئولیتهایی پدید میآید که هر یک موظف به انجام آنها هستند. در زمان انعقاد قرارداد نیز طرفین باید استعلامهای لازم را انجام دهند، تا در طی مدت زمان اجاره دچار مشکل نشوند. همچنین توصیه میشود که تنظیم قرارداد در مشاوره املاکهای معتبر انجام شود تا از بروز هرگونه مشکل احتمالی جلوگیری شود.
با ما در مجله خبری املاک خاورمیانه همراه باشید تا با نکات خانه داری جهت تمیز کردن خانه بیشتر آشنا شوید
با ما در مجله خبری املاک خاورمیانه همراه باشید تا با نکات خانه داری جهت تمیز کردن خانه بیشتر آشنا شوید