املاک خاورمیانه
مقالات
آیا مستأجر اجازه دارد ملک را به دیگری اجاره دهد؟
13 فروردین 1403
زمان مطالعه: 5 دقیقه
0 دیدگاه

آیا مستأجر اجازه دارد ملک را به دیگری اجاره دهد؟

در دنیای امروزی و با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، پیدا کردن املاک و مستغلات بر اساس شرایط تعیین شده از سوی مستأجران و خریداران به راحتی و با سرعت بسیاری صورت می‌گیرد. تنها کافی است که شرایط و امکانات مدنظرتان را به عنوان فیلتر در سایت وارد کرده و پس از آن، سایت املاک خاورمیانه تمامی ملک ها را متناسب با درخواست شما دسته بندی کرده و به شما نشان می‌دهد. هدف ما افزایش سرعت و کیفیت در خرید، فروش و اجاره املاک، اجاره آپارتمان و مستغلات برای شما عزیزان است. تمامی خدمات خرید و فروش، اجاره، اخذ قرارداد و ... توسط افراد مجرب و کارآزموده املاک خاورمیانه انجام می‌شود که طی این مراحل، کلیه حقوق دو طرف قرارداد حفظ شده و موارد مدنظر در قراردادها درج می‌شود. هدف از نگارش این مقاله، آشنایی شما عزیزان با روند اجاره املاک و حقوق هر یک از دو طرف قرارداد است.

اجاره املاک چه شرایطی دارد؟

ملک استیجاری به آن دسته از املاکی گفته می‌شود که مالک به عنوان موجر ملک خود را در ازای مبلغ مشخصی در اختیار مستأجر می‌گذارد. در طی این روند، تمامی موارد و شرایط مذکوری که توسط مالک و مستأجر تائید شده است در قرار داد لحاظ می‌شود. این شرایط شامل مدت زمان اجاره ملک، مبلغ رهن، مبلغ اجاره و ... می‌باشد. از دیگر مواردی که امروزه در قراردادها لحاظ می‌شود، می‌توان به حق مستأجر در اجاره ملک استیجاری به شخص دیگر اشاره کرد.

آیا مستأجر اجازه دارد ملک را به دیگری اجاره دهد؟

قوانین بین موجر و مستأجر

بر اساس قوانین کشور در رابطه با املاک، نوشتن قرارداد بین طرفین معادله امری ضروری و لازم است. تعیین و ذکر مقررات در قرارداد ، هر دو طرف معامله را وادار به رعایت موارد مذکور می‌کند. عمده این قوانین به شرح ذیل می‌باشد:

  • مستأجر باید اجاره‌بها را براساس رقم درج شده در متن قرارداد و در تاریخ ذکر شده به موجر پرداخت کند.
  • در صورتی که در متن قرارداد ذکر شده باشد که مستأجر حق اجاره مال غیر (ملک متعلق به مالک) را به دیگری ندارد، اجاره ملک توسط مستأجر جرم محسوب شده و تبعات خاص خود را دارد.
  • مستأجر موظف است که براساس تاریخ مذکور در متن قرارداد، خانه را تخلیه کرده و به مالک تحویل دهد.
  • موجر موظف است که مبلغ رهن را در هنگام تخلیه ملک به مستأجر بازگرداند.
  • اگر مستأجر قصد داشته باشد که خانه را قبل از اتمام زمان قرارداد به موجر تحویل دهد، تا زمانی که مستأجر جدید برای ملک پیدا نشده است موظف به پرداخت اجاره بها می‌باشد.
  • در زمان اتمام قرارداد، ملک باید مانند روز نخست که مستأجر آن را تحویل گرفته است به مالک بازگردانده شود. در صورتی که ملک دچار خسارت شده باشد، تعمیر آن به عهده مستأجر می‌باشد و در غیر این صورت، مستأجر موظف است که هزینه تعمیر این خسارات را براساس نرخ روز به مالک بپردازد.
  • پرداخت هزینه های مازاد مانند شارژ ساختمان، هزینه سرویس آسانسور، بازسازی قسمت هایی از ساختمان و .... به نظر طرفین ساختمان بستگی دارد و براساس آن، طرفین قرارداد مسئول پرداخت هزینه ها هستند.
  • طرفین قرارداد باید مواردی مانند شرایط فسخ قرارداد، مرجع حل اختلاف، امکان تخلیه زودتر از پایان مدت قرارداد و ... را تعیین کنند.

املاک خاورمیانه متشکل از تیمی مجرب و متبهر است که با تمامی قوانین و مقررات مربوط به خرید، فروش و اجاره املاک و مستغلات آشنایی کامل دارد. شما می‌توانید با استفاده از املاک خاورمیانه، ملک مورد نظرتان را پیدا کرده و تمامی کارهای حقوقی و قراردادی آن را به تیم ما بسپارید.

آیا مستأجر اجازه دارد ملک را به دیگری اجاره دهد؟

نحوه عقد قرارداد املاک استیجاری

دانستن قوانین عقد قرارداد به هر دو طرف معامله کمک می‌کند که در صورت بروز مشکلات احتمالی بتوانند از حقوق خود دفاع کرده و دچار ضرر و زیان نشوند. قراردادها از اعتبار قانونی برخوردار هستند و در صورت بروز مشکل، می‌توانید از آنها به عنوان مدرک در دادگاه استفاده کنید. در هنگام اجاره املاک، سه نسخه قرارداد نوشته می‌شود که دو نسخه از آن به موجر و مستأجر تعلق دارد و یکی از آنها نزد املاک باقی می‌ماند تا در صورت بروز مشکل، به مراجع مربوطه ارائه داده شود. لازم به ذکر است که قراردادهایی که در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده اند، قرارداد رسمی محسوب می‌شوند. براساس قانون مشخص شده توسط هیئت دولت، از سال 1387 به بعد، لازم است که کد رهگیری قرارداد توسط مشاوران املاک از سامانه ثبت معاملات و املاک کشور اخذ شود.

نکات حائز اهمیت در هنگام عقد قرارداد

یکی از سوألات مهم در بحث اجاره املاک و مستغلات، اجاره مال غیر به دیگری است. منظور از اجاره مال غیر به دیگری این است که؛ مستأجر، ملکی را که از موجر اجاره کرده است به شخص دیگری اجاره دهد. براساس قوانین تعیین شده در زمینه املاک تا شهریور 1376، مستأجر به هیج وجه اجازه ندارد که ملک را بدون اجازه مالک به شخص دیگری اجاره دهد مگر اینکه؛ در قرارداد ذکر شده باشد که مستأجر اجازه این کار را به صورت کتبی از جانب مالک دارد. از شهریور سال 1376 تا به امروز قانون بر این اساس است که، مستأجر تنها در صورتی می‌تواند مال غیر را به دیگری اجاره دهد که در قرارداد به صراحت ذکر نشده باشد که مستأجر حق انجام این کار را ندارد. اما اگر در متن قرارداد، اجاره ملک به دیگری منع شده باشد، مستأجر موظف است که از آن پیروی کند.

مجازات قانون شکنی

اگر در قرارداد از عدم اجازه مستأجر در اجاره دادن مال غیر به دیگری به صورت مکتوب صحبت شده باشد و مستأجر نسبت به قوانین بی‌توجهی کند و مال غیر را به دیگری اجاره دهد، به انجام جرم محکوم می‌شود. در این صورت، مالک می‌تواند از مستأجر به عنوان کلاهبردار شکایت کند و مجازات عمل این فرد براساس مجازات کلاهبرداری صورت می‌گیرد.

آیا مستأجر اجازه دارد ملک را به دیگری اجاره دهد؟

حق شکایت موجر از مستأجر

در شرایطی که مستأجر بدون اخذ اجازه کتبی از موجر، ملک او را به دیگری اجاره دهد، مالک می‌تواند با در دست داشتن قرارداد و مطلع کردن مشاور املاک از شرایط، به دادگاه برود و علیه مستأجر شکایت کند. روند شکایت بدین صورت است که شاکی باید بعد از تنظیم شکایت کلاهبرداری، به دادسرای محلی مراجعه کند. پس از اینکه شاکی شکایت خود را در دادسرای محلی به ثبت رساند، پرونده مربوطه به معاون دادستان داده می‌شود. معاون دادستان نیز پس از بررسی شکایت، پرونده را به شاکی می‌دهد تا ابطال تمبر را انجام دهد. مالک می‌تواند در صورت نقض هر یک از قوانین ذکر شده در اجاره‌نامه مانند: عدم پرداخت اجاره در موعد مقرر، تخلیه ملک طبق زمان درج شده در قرارداد، خسارت زدن به ملک و ... از مستأجر شکایت کند.

نتیجه گیری

با توجه به موارد ذکر شده در بالا، توصیه می‌شود برای جلوگیری از هرگونه کلاهبرداری و یا پایمال شدن حقوق طرفین قرارداد، در نوشتن قرارداد و تبصره های آن دقت کافی به کار گرفته شود. از پذیرش هرگونه صحبت به صورت شفاهی خودداری کنید و به یاد داشته باشید که گفته‌ها تنها در صورتی دارای ارزش قانونی هستند که به صورت مکتوب در هر سه نسخه از قرارداد ذکر شده و به امضای طرفین قرارداد درآمده باشند. اگر جزء آن دسته از افراد هستید که قصد خرید آپارتمان، فروش و یا اجاره ملکی را دارید، کافی است از مشاوران املاک خاورمیانه کمک بگیرید تا بتوانید خدمات کامل و مطمئنی را از ما دریافت کنید. املاک خاورمیانه متشکل از مشاوران متبهری است که می‌توانند با استفاده از دانش خود، بهترین املاک را متناسب با شرایط و ایده آل های مورد نظرتان در اختیارتان بگذارند و قراردادها را با رعایت تمامی نکات قانونی و به نفع هر دو طرف قرارداد عقد کنند. انتخاب املاک خاورمیانه به شما این امکان را می‌دهد که به راحتی ملک دلخواهتان را بیابید و با خیال راحت آن را خریداری و یا اجاره کنید.

مقالات مرتبط

نوشتن نظر
نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.